Geschiedenis

Zwaluw, kwaliteitsfietsen sinds 1898!

In 1898 begon Willem Woudt met het produceren van Zwaluw fietsen in Koog a/d Zaan.

De fiets met kettingaandrijving werd in Nederland geïntroduceerd rond 1890, Willem Woudt was dan ook een pionier (zie ook www.oudefiets.nl). Merken als Batavus en Gazelle bestonden nog niet. Nu, ruim 100 jaar later, is Zwaluw nog steeds een sterk merk met dezelfde eigenschappen als in de begintijd: sterk, probleemloos en niet duur! Een echte kwaliteitsfiets met een scherpe prijs!

Rond 1900 begon de fiets aan populariteit te winnen, door dalende prijzen werd de fiets betaalbaar voor een steeds grotere groep mensen. Willem Woudt profiteerde daarvan en ging steeds meer fietsen bouwen. Tijdens de 1e wereldoorlog stagneerde de productie doordat veel noodzakelijke onderdelen niet meer geleverd konden worden. Zo was rubber voor fietsbanden niet meer te krijgen. Na een korte opleving in de jaren 20 werd de wereld getroffen door een diepe economische crisis.

Tijdens deze crisisjaren waren fietsen moeilijk te verkopen. Zoon Klaas had ondertussen zijn intrede gedaan in het bedrijf. Hij besloot, met succes, het assortiment uit te breiden met schaatsen, sportartikelen, kinderwagens, baby artikelen en speelgoed. Uiteindelijk, na de 2e wereldoorlog, brak een bloeiperiode aan. Onder leiding van de 3e generatie, Max Woudt, groeide het bedrijf tot wat het nu is, een gespecialiseerde Intertoys speelgoedwinkel en fietsenwinkel.

Anno nu is het merk Zwaluw sterker dan ooit. De 4e generatie, Edwin Woudt samen met Remco Steinz, hebben een nieuwe ijzersterke collectie fietsen weten te maken. Vol trots presenteren wij de modellen op deze website!Een folder/flyer uit '37 van Woudt.